LA PANXA DEL VICTOR PARLA | Versió en valencià

Aquesta és la sorprenent historia de Victor, un xiquet de 5 anys, de pèl castany obscur i ulls blaus grans. Victor tenia la curvatura del nas suau i uns llavis carnosos amb un somriure bonic. Li agradava molt jugar a la pilota i escoltar els contes que li llegia la seua mare. No tenia germans i a voltes es queixava de que es sentia sol. Un dia de tardor, mentre es trobava a casa berenant, de cop i volta, quasi tocà el sostre de l’espant a l’escoltar una veueta que provenia de la seua panxa. Primer, no li va fer massa cas, però després, va escoltar clarament que sí era real i que es dirigia a ell.

̶ Hola Victor! Hola! soc jo. La teua panxa  ̶ digué eixa veu misteriosa.

̶ Però, no pot ser. Les panxes no parlen  ̶ va dir el xiquet mirant cap a tots els racons de l’habitació.

̶ Clar que ho fem– va dir la seua panxa  ̶ Ho fem però no ens escolteu. Ho faig quan sents molta gana o et sents molt tip. També en forma de doloret després d’haver menjat moltes llepolies o en forma de caques molles i de molt mala olor.

Victor es va quedar pensant… en part era cert. Però… es que ara li estava escoltant la veu!! Això no era gaire normal!!!

I lo estrany es que continuava parlant-li…

“Has de saber que dins de mi hi ha òrgans com l’estómac que es qui rep el menjar i després uns altres com l’intestí prim i el gros. L’intestí gros es l’òrgan més ple de bactèries… i uffff, depenent del que menges, elles sí que es queixen! Maaare, quin soroll fan. Es que aquestes són un bon grapat. Hi ha moltíííííííssimes de bactèries. Milions i milions.»

̶ Com? Què són les bactèries? –va preguntar Victor bocabadat. Com podien hi haure milions i caber totes dins d’ell? Això no podia ser.

La panxa li va explicar que les bactèries eren microorganismes mooolt xicotets, com animalets però molt mooolt més menuts que una formiga, que no es podien veure amb els ulls i que necessitava un microscopi per a poder fer-ho. Li va dir que elles formaven la seua microbiota i que la qualitat d’aquesta estava molt relacionada amb una bona salut de xiquet i de gran.

Victor quasi no podia creure-s’ho. Sonava disparatat i al mateix temps fascinant.

La panxa va continuar dient:

“La teua microbiota es com un poble gran, però que en més d’estar format de persones, està format de bactèries molt variades. De fet, hi ha diferents tipus i famílies bactèries. Mira, per exemple, està la família Firmicutes i la família Bacteroidetes. Els científics diuen que aquestes son les més importants d’ací dins de la panxa. A mi em fan molta gràcia els noms que li han ficat!!!”

̶ Firmicutes i Bacteroideites? Sí que son noms graciosos, sí  ̶ el nen va dir rient. Estava ple de curiositat i amb ganes de continuar escoltant.

La panxa va continuar comentant-li que els tipus de bactèries canviaven depenent del que les persones mengen i que era fonamental tenir una alimentació molt variada, i sobretot, menjar moltes fruites i verdures per a estar sa.

Victor va arrugar la cara i va soltar: “Fruites i verdures? ACSSSS!!! Les fruites encara perquè son dolces… però les verdures no m’agraden molt.”

̶ Doncs els has de donar una oportunitat, si vols tenir salut  ̶ li va dir la seua panxa ̶ tant les fruites com les verdures estan plenes de vitamines i minerals, dos substancies súper importants per a que el cos de les persones funcione bé.

̶ Ai, però es que l’olor i el sabor què tenen… no m’agrada… ̶ deia Victor amb desgrat.

̶ No et preocupes! Tinc la solució  ̶ va cridar contenta la panxa ̶  pots tastar-les cada dia un poquet i olorar-les també per a que la teua boca i nas s’acostumen.

Victor això no ho tenia molt clar… No volia fer-ho.

La panxa li va explicar, mentre el nen escoltava atent, que hi havia tres tipus de menjars:

  1. Uns eren aquells que SÍ agradaven a la boqueta però a la panxeta NO: com les llepolies i els gelats amb molt de sucre.
  2. Uns altres eres aquells que potser NO agradaven a la boqueta però que SÍ agradaven a la panxeta: com algunes verdures, per exemple.
  3. I per últim, estaven aquells que normalment agraden tant a la boqueta com a la panxeta: com la majoria de fruites o els cereals com l’arròs, per exemple.

Victor es va quedar pensant. A partir d’ara, què menjaria ell?

En això, va sentir la veu de sa mare cridant-lo: “Vinga Victor, posa’t la jaqueta que hem de marxar ja!”

Ja vaig, mami! – va respondre-li.

Aleshores es va acomiadar de la seua panxa, donant-li les gràcies. Aquella conversa li havia agradat molt i li havia fet canviar la manera en la que ell veia el menjar. Li va prometre a la seua panxa que a partir d’ara intentaria provar més de tant en tant aquelles coses que no li agradaven, com les verdures, per tal de que la seua boqueta s’anés acostumant a elles. Volia que la seua panxa es sentis feliç.

Es va ficar la jaqueta i va sortir al carrer en sa mare. Victor es sentia content i ara mai més ja es sentiria assoles en cap moment: doncs ara sabia que tenia milions d’éssers xicotets acompanyant-lo dia i nit. I després d’aquesta conversa, va tenir clar que volia cuidar-los perquè pogueren viure a gust dins d’ell.

I conte comptat, ja s’ha conte acabat.

LA BARRIGA DE VICTOR HABLA | Versión en castellano

Esta es la sorprendente historia de Víctor, un niño de 5 años, de pelo castaño oscuro y ojos azules grandes. Víctor tenía la curvatura de la nariz suave y unos labios carnosos con una sonrisa bonita. Le gustaba mucho jugar a la pelota y escuchar los cuentos que le leía su madre. No tenía hermanos y a veces se quejaba de que se sentía solo. Un día de otoño, mientras se encontraba en casa merendando, de repente, casi tocó el techo del susto al oír una vocecilla que provenía de su barriga. Primero, no le hizo demasiado caso, pero después, escuchó claramente que sí era real y que se dirigía a él.

̶ ¡Hola Víctor! ¡Hola! Soy yo. Tu barriga  ̶ dijo esa voz misteriosa.

̶ Pero no puede ser. Las barrigas no hablan  ̶ dijo el niño mirando a todos los rincones de la habitación.

Claro que lo hacemos –dijo su barriga ̶ lo hacemos pero no nos escucháis. Lo hago cuando sientes mucha hambre o te sientes muy lleno de comida. También en forma de dolor después de haber comido muchas golosinas o en forma de cacas blandas y de muy mal olor.

Víctor se quedó pensando… en parte era cierto. Pero… ¡¡es que ahora le estaba escuchando la voz!! ¡¡Esto no era muy normal!!!

Y lo extraño es que continuaba hablándole.

“Tienes que saber que dentro de mí hay órganos como el estómago que es quién recibe la comida y después otros como el intestino delgado y el grueso. El intestino grueso es el órgano más lleno de bacterias… y uffff , ¡dependiendo de lo que comes, ellas sí que se quejan! Madre mía, qué ruido hacen. Es que son un buen puñado. Hay muchísimas. Millones y millones.»

̶ ¿Cómo? ¿Qué son las bacterias? –preguntó Víctor boquiabierto. ¿Cómo podía haber millones y caber todas dentro de él? Esto no podía ser.

La barriga le explicó que las bacterias eran microorganismos muuuy pequeños, como animalitos pero muuuucho más pequeños que una hormiga, que no pueden verse con los ojos y que se necesitaba un microscopio para poder hacerlo. Le dijo que ellas formaban su microbiota y que la calidad de esta estaba muy relacionada con una buena salud tanto de niño como de mayor.

Víctor casi no podía creérselo. Sonaba una locura y al mismo tiempo fascinante.

La barriga continuó diciéndole:

“Tu microbiota es como un gran pueblo pero en vez de estar formado por personas, está formado por bacterias muy variadas. De hecho, hay diferentes tipos y familias de bacterias. Mira, por ejemplo, está la familia Firmicutes y la familia Bacteroidetes. Los científicos dicen que estas son las más importantes de aquí dentro. ¡A mí me hacen mucha gracia los nombres que le han puesto!

̶ ¿Firmicutes y Bacteroidetes? Sí que son sus nombres graciosos, sí.  ̶ Dijo el niño. Estaba lleno de curiosidad y con ganas de saber más.

La barriga continuó comentándole que los tipos de bacterias cambiaban dependiendo de lo que comen las personas y que era fundamental tener una alimentación muy variada, y sobre todo, comer muchas frutas y verduras para que las bacterias cuidaran de su salud.

Víctor arrugó la cara diciendo: “¿Frutas y verduras? ACSSSS!!! Las frutas todavía porque son dulces… pero las verduras no me gustan mucho.”

̶ Pues les tienes que dar una oportunidad si quieres tener salud  ̶ dijo su barriga ̶  tanto las frutas como las verduras están llenas de vitaminas y minerales, dos sustancias súper importantes para que el cuerpo de las personas funcione bien.

̶ Ay, pero es que el olor y el sabor que tienen… no me gusta… ̶ decía Víctor con desagrado.

̶ ¡No te preocupes, Víctor! Tengo la solución  ̶ gritó la barriga contenta ̶  puedes probarlas cada día un poquito y olerlas  también para que tu boca y nariz se acostumbren a ellas.

Pero Víctor eso no lo tenía muy claro… No quería hacerlo.

La barriga le explicó, mientras el niño escuchaba atento, que había tres tipos de comidas:

  1. Aquellas que gustaban a la boca, pero a la barriga no: como las golosinas y los helados con mucho azúcar.
  2. Aquellas que quizá NO gustaban a la boca pero que SÍ gustaban a la barriga: como algunas verduras, por ejemplo.
  3. Aquellas que normalmente gustan tanto a la boca como a la barriga: como la mayoría de frutas o cereales como el arroz, por ejemplo.

Víctor se quedó pensando. A partir de ahora, ¿qué comería él?

En ese momento, escuchó la voz de su madre gritando: “¡Venga, Víctor, ve poniéndote la chaqueta que tenemos que irnos ya!”

¡Ya voy mamá! –le respondió.

Entonces se despidió de su barriga, dándole las gracias. Aquella conversación le había gustado mucho y le había hecho cambiar la manera con la que él veía la comida. Le prometió a su barriga que a partir de ahora intentaría probar más de vez en cuando aquellas cosas que no le gustaban mucho, como las verduras, para que su boca se fuera acostumbrando a ellas.

Se puso la chaqueta y salió a la calle con su madre. Víctor se sentía contento y además ahora jamás volvería a sentirse solo: pues tenía millones de seres pequeños acompañándole día y noche. Después de esta conversación, tuvo claro que quería cuidarlos para que pudieran vivir muy felices dentro de él.

Y cuento contado, ya se ha acabado.